LOVE IS A FLOW
Birgitte Grimstad er datter af Aksel Schiøtz. Hun er født i Danmark men bor og arbejder i Norge. Hun har udgivet 20 lp-plader med hovedsageligt viser, og for de fleste mennesker er hun måske allermest kendt for sin udødelige fortolkning af visen 'Samarkand' - men hun har mange andre jern i ilden.
Kreativ kraft og koncentration
Siden midten af 1980'erne har hun beskæftiget sig med er væld af kreative, spirituelle og kunstneriske retninger: drømmetydning, lyd-meditation, terapi, teater, stemme-frigørelse, tegne-terapi, fredsarbejde, etc., etc., etc. Hun underviser i stemmetræning og lyd-meditation og har sit eget 'one woman'-teater, hvor hun kombinerer flere forskellige kunstarter til et samlet hele.
- 'Det var fantastisk at finde frem til den kraft og koncentration, som man kan få i meditation - at finde sin egen centrering - og bruge det i kreativt, kunstnerisk arbejde. Hidtil havde jeg kun sunget andres sange, men nu kom det pludselig strømmende. Både udtrykt i musik og avancerede 'performance arts' hvor man kombinerer lyd, bevægelse, kostumer og masker - altså et tværkunstnerisk udtryk.'
Ud i det ukendte
I 1991 drog Birgitte Grimstad ud på sin store 'pilgrimsrejse' verden rundt. Rejsen varede næsten 2 år og førte hende til fjerne egne i verden - både geografisk, kunstnerisk og menneskeligt. Hun mediterede i gamle templer og paladser i Indien og på Bali, skrev dugte om regnskoven, foretog lydoptagelser af buddhistmunkes sang, og kom i kontakt med andre kunstnere fra hele verden.
-'Jeg lokkes stadig mod at udforske det irrationelle, at finde ud af hvad det hele handler om: Det vi ikke rigtig forstår eller kan sætte ord på, men som er en stor og vigtig del af os - hvad enten vi vil det eller ej. Jeg tror, at mange kriser og konflikter kunne undgås, hvis vi havde lidt bedre kendskab til disse sider i os selv.'
Det nye album
Albummet er dybt og meditativt men på ingen måde kompliseret eller svært at lytte til. Pladen er smuk, dyb, underfundig, overjordisk, sælsom, monomental, nærende, meditativ, healende og omsorgsfuld. Alt sammen kvaliteter, som det kan være svært at forestille sig rummet på et enkelt musikalsk værk. Men Birgitte grimstad formår på underlig vis at kombinere kvaliteter, som tilsyneladende er modsætninger, i et stort favnende udtryk.
Hovedparten af albummet er indspillet i Emmanuel Vigeland Museet i Oslo. Den norske maler Emmanuel Vigeland (1857-1948) byggede dette imponerende bygningsværk som sit eget mausoleum. Hele bygningens inderside er et stort maleri med scener fra livet og døden - alle malet af Emmanuel Vigeland selv. Et arbejde, der varede det meste af hans liv.
-'Efterklangen i det store rum er målt til ca. 45 sekunder, og det er en fascinerende og total ny oplevelse at lave musik og bruge stemmen her. Det er som om rummet selv spiller med som en tredje musiker og nærmest haler musikken ud af en. Det har været et stort privilegium at indspille pladen her'.
Birgitte Grimstad